Reggeli ötletek minden napra

Almás zabpehely karamell öntettel

2015. február 23. - Katonaévi

Az almás zabpehely magában is nagyon finom, de amit az alma és a karamell együtt az ízlelőbimbóinkkal művelnek, az maga a csoda. A karamellt sajnos cukor nélkül nem lehet elkészíteni, így nem ez a legegészségesebb reggeli, de a tudattól, hogy almát és zabpelyhet is eszünk, kissé megnyugodhatunk :) 

almas_zabpehely_karamell_ontettel2.JPG

Hozzávalók 2 személyre: 

Zabpehely és az almaszósz: 
120 g zabpehely 
Víz 
2 db alma
2 ek méz 
1 ek fahéj 
1 ek vanília aroma 
Pár csepp citrom 

Karamell: 
10 dkg cukor 
1,5 dl tej
1 dl főzőtejszín 

Elkészítés:

Karamell:  A cukrot öntsük egy szószos lábasba és közepes hőfokon pirítsuk aranybarnára (nem kell kevergetni). Ekkor adjuk hozzá a tejet. A cukor összeugrik egy csomóba, de ettől ne ijedjünk meg, csak kevergessük, és amikor a tej eléggé felmelegszik, a cukor is elolvad benne. Amikor szétolvadt a cukor, adjuk hozzá a főzőtejszínt. Forraljuk fel, és főzzük kb. 10 percig, vagy amíg elkezd sűrűsödni. Akkor vegyük le a tűzhelyről, mikor még inkább folyékony, mert amikor kihűl be fog sűrűsödni. 
Ajánlott előző este elkészíteni a karamell öntetet, de akár napokkal előbb is elkészíthető. Hűtőben 1 hétig biztosan eláll. 

Almaszósz és zabpehely: 1,5 almát hámozzunk meg és vágjunk fel apró darabokra, majd a fahéjjal, mézzel, vanília aromával és kicsi vízzel (kb. a feléig lepje el az almadarabokat) pároljuk puhára. Közben a zabpelyhet is tegyük fel főni annyi vízzel, amennyi ellepi. Forraljuk fel, és főzzük további 3 percig. Amíg fő a pehely és az alma, hámozzuk meg és kockázzuk fel a maradék almát, és pácoljuk néhány csepp citrommal, majd hagyjuk néhány percet állni.

Amikor megfőtt a zabpehely, fedjük le és tegyük félre. Közben elkészül az almaszósz is, amit botmixerrel pürésítsünk. Az almaszószt keverjük hozzá a zabpehelyhez, majd adjuk hozzá a felkockázott nyers almát. 

A tetejére locsoljuk a karamell öntetet, majd tálaljuk. 

Elkészítési idő: 35 perc

Extra tipp: Ajánlott előző este elkészíteni a karamell öntetet, de ezt akár napokkal előbb is megtehetjük. Hűtőben 1 hétig biztosan eláll. Ha ezt tesszük, reggel az elkészítési idő jóval rövidebb lesz, mindössze 15 perc. 

Jó étvágyat! :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://reggeliotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr377186259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása