Az almás zabpehely magában is nagyon finom, de amit az alma és a karamell együtt az ízlelőbimbóinkkal művelnek, az maga a csoda. A karamellt sajnos cukor nélkül nem lehet elkészíteni, így nem ez a legegészségesebb reggeli, de a tudattól, hogy almát és zabpelyhet is eszünk, kissé megnyugodhatunk :)
Hozzávalók 2 személyre:
Zabpehely és az almaszósz:
120 g zabpehely
Víz
2 db alma
2 ek méz
1 ek fahéj
1 ek vanília aroma
Pár csepp citrom
Karamell:
10 dkg cukor
1,5 dl tej
1 dl főzőtejszín
Elkészítés:
Karamell: A cukrot öntsük egy szószos lábasba és közepes hőfokon pirítsuk aranybarnára (nem kell kevergetni). Ekkor adjuk hozzá a tejet. A cukor összeugrik egy csomóba, de ettől ne ijedjünk meg, csak kevergessük, és amikor a tej eléggé felmelegszik, a cukor is elolvad benne. Amikor szétolvadt a cukor, adjuk hozzá a főzőtejszínt. Forraljuk fel, és főzzük kb. 10 percig, vagy amíg elkezd sűrűsödni. Akkor vegyük le a tűzhelyről, mikor még inkább folyékony, mert amikor kihűl be fog sűrűsödni.
Ajánlott előző este elkészíteni a karamell öntetet, de akár napokkal előbb is elkészíthető. Hűtőben 1 hétig biztosan eláll.
Almaszósz és zabpehely: 1,5 almát hámozzunk meg és vágjunk fel apró darabokra, majd a fahéjjal, mézzel, vanília aromával és kicsi vízzel (kb. a feléig lepje el az almadarabokat) pároljuk puhára. Közben a zabpelyhet is tegyük fel főni annyi vízzel, amennyi ellepi. Forraljuk fel, és főzzük további 3 percig. Amíg fő a pehely és az alma, hámozzuk meg és kockázzuk fel a maradék almát, és pácoljuk néhány csepp citrommal, majd hagyjuk néhány percet állni.
Amikor megfőtt a zabpehely, fedjük le és tegyük félre. Közben elkészül az almaszósz is, amit botmixerrel pürésítsünk. Az almaszószt keverjük hozzá a zabpehelyhez, majd adjuk hozzá a felkockázott nyers almát.
A tetejére locsoljuk a karamell öntetet, majd tálaljuk.
Elkészítési idő: 35 perc
Extra tipp: Ajánlott előző este elkészíteni a karamell öntetet, de ezt akár napokkal előbb is megtehetjük. Hűtőben 1 hétig biztosan eláll. Ha ezt tesszük, reggel az elkészítési idő jóval rövidebb lesz, mindössze 15 perc.
Jó étvágyat! :)