Ez a saláta egy igazi gasztronómiai csoda :) A sós és édes ízek harmóniája különleges kényeztetés az ízlelőbimbóinknak, és ahogy a pörkölt mogyoró feldobja az egészet, arra már szavakat sem találok :) Kiváló vasárnapi reggeli, méltó felvezetése a rántott húsnak, már csak azért is mert a kelbimbó magas rosttartalmának köszönhetően jó hatással van a belekre, illetve segíti az emésztést, ami egy nehéz vasárnapi ebéd előtt nem jön rosszul.
Hozzávalók 2 személyre:
- 0,5 kg kelbimbó
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- 10 dkg mazsola
- 5 dkg földimogyoró
- 6 dkg vaj
- 1 tk só
- 3 ek juharszirup
Elkészítés: A szalonnát vágjuk apró kockára és egy serpenyőben pirítsuk meg. Amíg pirul a szalonna, a kelbimbókat tisztítsuk meg, vegyük le róluk a külső rétegeket. Amikor a szalonnából kisült a zsír és jól megpirult, öntsük egy kis tálkába, tegyük félre. A serpenyőbe tegyük a vajat, olvasszuk fel, majd öntsük bele a kelbimbót, sózzuk meg, fedjük le és közepes hőfokon pároljuk puhára. Amíg fő a kelbimbó, aprítsuk össze vagy daráljuk le a mogyorót. Egy palacsintasütőben vagy egy tapadásmentes serpenyőben pirítsuk meg. Amikor már kezd barnulni és jó erősen érezzük a mogyoró illatát, vegyük le a tűzről és öntsük át egy kisebb tálkába (ne hagyjuk a serpenyőben, mert tovább fog pirulni és könnyen megéghet). Amikor a kelbimbó megpuhult, vegyük le a fedőt és magas hőfokon kicsit pirítsuk meg, de csak épp hogy egy picit megbarnuljon. Ez mindössze néhány perc, vigyázzunk, nehogy megégjenek. Amikor szépen megpirult öntsük egy salátás tálba, adjuk hozzá a szalonnát, mazsolát, öntsük le a juharsziruppal majd szórjuk meg a pirított mogyoróval.
Elkészítési idő: 30 perc
Jó étvágyat! :)