A palacsintát leginkább édességként ismerjük, bár a hagyományos magyaros ételek között is találunk sós változatot, gondoljunk csak a Hortobágyi húsos palacsintára. Most egy húsmentes, de a hagyományos palacsintától igencsak eltérő variációt mutatok Nektek, ez a Fokhagymás zabpalacsinta. Gyorsan elkészül és nagyon ízletes :)
Hozzávalók 8 db palacsintához:
Palacsinta
- 5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 5 dkg zabpehely
- 150 ml joghurt
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 tojás
- 1 kk sütőpor
- 2 dkg olvasztott vaj vagy 2 ek olívaolaj
- 1 csapot tk só
- 1/2 tk bors
Öntet
- 150 ml tejföl
- 1/2 lila hagyma
- 1/2 tk só
Elkészítés: Verjük fel a tojást és a joghurtot egy közepes tálban, majd adjuk hozzá a zabpelyhet, lisztet, sütőport, vajat, sót és préseljük bele a fokhagymát. Alaposan keverjük el. Egy kisebb merőkanállal halmokat pakoljunk a palacsintasütőbe, úgy hogy 4 darab palacsintát tudjunk sütni egyszerre. Közepes hőfokon süssük néhány percig az egyik oldalán, amíg kicsit megpirul, majd fordítsuk meg és a másik oldalát is süssük aranybarnára.
Amíg sülnek a palacsinták készítsük el az öntetet. A hagymát aprítsuk fel, adjuk a tejfölhöz a sóval együtt és jól keverjük el.
Amikor megsültek a palacsinták, az öntettel együtt tálaljuk.
Elkészítési idő: 25 perc
Jó étvágyat! :)