A tükörtojás az egyik legegyszerűbb tojásos étel, nagyon egyszerű elkészíteni, és pirítóssal fogyasztva, de akár anélkül is nagyon finom. Virág tojásként elkészítve egy igazán nem mindennapi, fenséges reggelit varázsolhatunk az asztalunkra.
Hozzávalók 1 személyre:
1 db tojás
1 karika kb. 7 mm vastagságú kaliforniai paprika
Só és bors ízlés szerint
1 szelet pirítós kenyér
Néhány csepp olívaolaj
Elkészítés: Üssük fel a tojást és óvatosan válasszuk szét a sárgáját és a fehérjét. A sárgájára nagyon ügyeljünk, hogy egyben maradjon. Egy lehetőleg tapadásmentes serpenyőbe csepegtessünk néhány csepp olajat, majd tegyük bele a paprika karikát. A karikába lassan öntsük bele a tojás fehérjét és hagyjuk sülni néhány percig, amíg a tojás fehérje kissé megkeményedik. Ekkor óvatosan öntsük rá a sárgáját, de itt is nagyon lassan dolgozzunk, mert a sárgája könnyen szétfolyhat. Fedjük le a serpenyőt, és közepes hőfokon süssük további 2-3 percig, amíg a sárgája ruganyossá válik. Ha elkészült tegyük tányérra, és szórjuk meg ízlés szerint sóval és borssal. Pirítóssal tálaljuk.
Elkészítési idő: 10 perc
Extra tipp: Természetesen egyszerre több tojásból is készíthetünk Virágtojást, de ügyeljünk rá, hogy amikor a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket és a sárgákat is egyenként külön kis tálkába tegyük, soha ne keverjük össze több tojás sárgáját vagy fehérjét!
Jó étvágyat! :)