A gofri készítésének története nagyon régre nyúlik vissza, már a középkorban is sütötték. Belga cukrászok készítették maradék tésztákból. Rácsos, forró vas közé öntötték, és megsütötték. Leggyakrabban csokiöntettel és tejszínhabbal esszük, de reggelire fogyasszuk kicsit egészségesebb, cukormentes, mégis nagyon finom öntetettel és gyümölcsökkel.
Hozzávalók ( 10 darabhoz):
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
5 dkg nyírfacukor/eritritol
12 dkg vaj
1 teáskanál sütőpor
4 egész tojás
2,5 dl tejföl (tej vagy tejszín is lehet)
1 teáskanál vaníliaesszencia
2 banán
2 kiwi
150 ml joghurt
2 ek juharszirup
Elkészítés: Az édesítőt, a tojásokat, a vajat és a vaníliaesszenciát keverjük habosra. Adjuk hozzá a tejfölt, lisztet és a sütőport. Keverjük simára, és az így kapott tésztát süssük meg a gofrisütőben 5-6 perc alatt.
Az öntethez keverjük bele a juharszirupot a joghurtba, és ezzel locsoljuk meg a gofrit. Banánnal és kiwiel tálaljuk.
Extra tipp: Ha netán nem fogy el az összes frissen készült gofri, akkor légmentesen záródó dobozban pár napig eltartható, és a mélyhűtést is jól bírja.
Jó étvágyat! :)