Mindenféle máj kitűnő forrása a bőr egészsége szempontjából fontos és a fertőzésekkel szemben védelmet nyújtó A-vitaminnak, továbbá a vörösvérsejtek termeléséhez szükséges B12-vitaminnak.A májban még sok más tápanyag is megtalálható, például a vas és a cink.
Érdemes tehát májat fogyasztani bármilyen formában, de szerintem a legfinomabb májkrémnek elkészítve. Persze boltban is megvehetjük, de amit otthon magunk készítünk, abban biztosan nincs ízfokozó és tartósítószer, ráadásul finomabb is.
30 dkg csirkemáj
2 ek liba/kacsazsír
1 db pirospaprika/kaliforniai paprika
1 közepes vöröshagyma
1,5 ek szárított majoranna
1 tk szárított kakukkfű
5 dkg vaj
1 tk só
1/2 tk bors
Elkészítés: A májat alaposan mossuk meg, és hagyjuk állni kb. 10 percig hideg vízben. Ez idő alatt aprítsuk fel a hagymát, és a paprikát kb. 0,5 cm-es darabokra. Amikor látjuk, hogy a máj jól kiázott (kissé világosabb lett) vágjuk fel kb. 1,5-2 centis darabokra. Egy kisebb edényben forrósítsunk fel 1 ek zsírt, majd adjuk hozzá a feldarabolt májat. Pirítsuk néhány percig, majd fedjük le és közepes hőfokon főzzük tovább a májat kb. 15-20 percig.
Eközben egy másik kis edényben forrósítsunk fel ismét 1 ek zsírt és pirítsuk a hagymát üvegesre, majd adjuk hozzá a paprikát, és pirítsuk további 2-3 percig, amíg a paprika kicsit megfonnyad. Ezután adjuk hozzá a sót, borsot, majorannát és a kakukkfüvet, majd fedjük le és alacsony hőfokon pároljuk 10-15 percig. Ha elkészült keverjük össze a májjal és adjuk hozzá a vajat, majd botmixerrel pépesítsük. Azonnal is fogyaszthatjuk, de a legjobb, ha néhány órára hűtőbe tesszük és akkor eszünk belőle, mikor kicsit megkeményedik. Friss kenyérrel és pirítóssal is nagyon finom.
Elkészítési idő: 30 perc
Jó étvágyat! :)