Nem tudom, hogy Ti kóstoltátok-e már a bolti reggeli kekszeket? Én igen, és be kell valljam, imádom őket. De persze elolvastam a hozzávalókat és mint sejtettem, cukorban igen csak bővelkednek, na meg persze még egy-két extra hozzávalót is tartalmaznak, amik nekem nem túl szimpatikusak. Gondoltam elkészítem magam a házi változatot, és az eredményben nem csalódtam. A mézes-mogyorós a kedvencem, így azt mutatom be Nektek elsőként. Próbáljátok ki, nagyon jó reggelire és uzsonnára is vihettek belőle magatokkal :)
Hozzávalók 16 db kekszhez:
- 100 g zabpehely
- 100 g földimogyoró
- 100 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 50 g tönköly fehérliszt
- 100 g kókuszzsír, felolvasztva
- 80 g nyírfacukor/eritritol
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 3 evőkanál méz
- 2-3 evőkanál forró víz (annyi, hogy jól formázható legyen)
Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
A mogyorót aprítsuk össze, vagy daráljuk le. Tegyük egy tapadásmentes serpenyőbe és pirítsuk néhány percig. Amikor már kezd barnulni és jó erősen érezzük a mogyoró illatát, vegyük le a tűzről és öntsük át egy közepes tálba (ne hagyjuk a serpenyőben, mert tovább fog pirulni és könnyen megéghet). Adjuk hozzá a zabpelyhet, a liszteket, a nyírfacukrot/eritritolt és a szódabikarbónát. Jól keverjük el. Egy kisebb lábasban olvasszuk fel a kókuszzsírt és a mézet, majd öntsük a többi hozzávalóhoz. Jól gyúrjuk össze és adjunk hozzá annyi meleg vizet, hogy formázható legyen. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, halmozzuk bele a kekszeket. Egy adag keksz kb. 1 púpos kanálnyi adag legyen. Kicsit formázzuk, hogy viszonylag szabályos kör alakú kekszeink legyenek. Egy sorba 4 db keksz férjen, így kényelmesen elfér a 16 db. Süssük 10-15 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz. Amikor kezd barnulni, vegyük ki, mert ha túl sütjük, nagyon kemény lesz, és úgy már nem olyan finom.
Elkészítési idő: 30 perc (ebből előkészületek 15 perc, sülési idő 15 perc)
Extra tipp: Érdemes előző este elkészíteni, így reggel aludhatunk egy picit tovább, hiszen ehhez még teríteni sem kell :)
Jó étvágyat :)